Cabaran Yang Akhirnya Makan Diri"PEDULIKAN dengan hantu, syaitan, pontianak. Sekarang ni dah zaman moden, kita jangan takut, tasik tu memang banyak ikan, kita mesti pergi minggu depan ni," tegas Kamarul anak muda yang menetap di Kuala Lumpur, cerita Pak Daud kepada penulis misteri untuk berkongsi pengalaman dengan kaki pancing seluruh negara dalam halaman Misteri Joran.

“PEDULIKAN dengan hantu, syaitan, pontianak. Sekarang ni dah zaman moden, kita jangan takut, tasik tu memang banyak ikan, kita mesti pergi minggu depan ni,” tegas Kamarul anak muda yang menetap di Kuala Lumpur, cerita Pak Daud kepada penulis misteri untuk berkongsi pengalaman dengan kaki pancing seluruh negara dalam halaman Misteri Joran.

Sama ada kita mahu percaya atau tidak tentang misteri, ianya tetap ada malah berlaku dengan jelas, Pak Daud meneruskan cerita tentang Kamarul bersama lima rakan pancing yang bertekad untuk meneruskan rancangan memancing di Tasik Merbau Jati, yang dikatakan berpuaka, tapi banyak ikan kerana jarang di kunjungi pemancing.

Kamarul mulutnya memang celupar, dia bercakap tidak mengira tempat, walau pun dia sudah dua kali disergah lembaga hitam semasa memancing di kolam berbayar yang jauh dari bandar, tapi dia masih belum serik.


Hari itu hujung minggu, dia dengan rakan pancing dari kampung asalnya Lembah Beringin (bukan nama asal) bergerak ke lokasi dengan menaiki tiga motosikal. Perjalanan mengambil masa hampir empat jam itu membuatkan mereka tidak sabar untuk beraksi dengan ikan toman, patin dan baung bersaiz besar hingga mencecah puluhan kilogram setiap ekor ingin didaratkan. Cerita beberapa beberapa orang pemancing yang sudah pergi ke tasik tersebut menyebabkan Kamarul tambah teruja, dan mengulangi ke lokasi itu lagi atas sebab-sebab yang penuh dengan rahsia.

Kumpulan Kamarul tiba di Tasik tepat jam tiga petang. Suasana sangat tenang sekitarnya dan tasik terbentang luas dengan lompatan ikan sambil bermain hingga ke bahagian tebing tasik dengan bebas.

Kamarul dengan rakan pancingnya terus mencari tempat yang sesuai dan dengan pantas melabuhkan umpan anak ikan seluang hidup yang disimpan dalam bekas bantuan oksigen. Mereka tidak kering tangan mendaratkan ikan baung dan patin bersaiz sederhana dan besar hingga mencecah 12 kilogram. Paling banyak mendaratkan ikan patin ialah Luqman (anak tempatan kampung Mukut Pulau Tioman) yang bekerja satu pejabat dengan Kamarul di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun program mereka untuk bermalam di lokasi tasik dibatalkan kerana ikan sudah banyak diperolehi. Sepanjang mereka berada di lokasi Tasik Merbau Jati tiada sebarang gangguan atau bunyi yang menakutkan. Mereka hanya mengambil masa tiga jam saja melakukan aktiviti memancing tanpa berhenti berpuluh ekor spesies ikan dari patin, lampam, baung dan toman berjaya didaratkan. Mereka pulang sebelum senja.

“Mana ada penunggu tasik, lokasi cantik, tenteram, kan aku dah cakap zaman moden ni mana ada pontianak,” Ngomil Kamarul lagi sambil memecut laju motosikalnya. Dia kelihatan begitu ceria dan bangga dengan tindakan berani yang tidak pernah memikirkan risikonya kelak.

Trip kedua diatur dalam masa terdekat bagi mengulangi kejayaan pertamanya. Kali ini Kamarul lebih berani sambil mencabar untuk melihat kalau ada penunggu tasik berkenaan seperti yang di war-warkan sebelum ini. Cabaran berani dari Kamarul kali ini kurang disenangi oleh semua rakan pancingnya yang terdiri dari rakan lama yang menyertai trip pertama minggu lepas. Mereka merancang untuk meninggalkan lokasi tapi Kamarul tiba-tiba hilang sebaik saja mereka berkemas peralatan pancing untuk pulang, keadaan menjadi kelam kabut yang akhirnya membuat laporan polis dan akhirnya seluruh kawasan tasik itu menjadi tumpuan masyarakat kampung, polis dan tentera.

Pencarian gagal hingga menelan masa satu minggu. Khidmat bomoh dan pawang dilakukan yang akhirnya Kamarul ditemui di bawah pokok rimbun dalam keadaan tidak bermaya dan tidak bercakap hingga meninggal dunia dua tahun lalu, cerita Pak Daud menamatkan misteri Tasik Merbau Jati yang kini sudah dibangunkan perkampungan orang asli.

Jangan mudah mencabar sesuatu yang kita tidak arif dengannya, kelak memakan diri sendiri.
Sumber
0Komen:
1. Jangan Menggunakan Simbol '@' Ini Untuk Nama Anda..
2. Jangan Lupa Follow Brozai Di Twitter..Klik Di Sini !
3. Terima Kasih Dengan Komen Anda

Catat Ulasan

 

Copyright © 2009 by Brother Zai - Template by Blog Templste 4 U | Blogspot Tutorial | Sport Page Ranking Tool