Kemaafan Dendam Yang Terindah"Afik, bagi karipap tiga!" Langkah Syafiq mati seketika.Terasa berat kepalanya hendak menoleh kerana dia tahu siapakah empunya suara Hu. Kalau diturutkan hati, mahu sahaja dia berlari laju-laju. Tetapi memikirkan dua bakul berisi kuih-muih yang dibawanya akan bertaburan ke tanah, Syafik membatalkan niat.Sambil menguatkan semangat, Syafiq bertawakal dengan apa yang bakal terjadi
"Eh, kan aku cakap aku nak kuih karipap tiga? Apalagi, bagilah!" Aziz segera merampas bakul yang separuh senget dipegang Syafiq. Ahmad dan Hamid yang mengekori langkah Aziz terkekeh-kekeh mengetawakannya.
"Aku tak boleh bagi kau semua kuih dengan percuma lagi. Nanti ayah aku marah," meluncur sahaja ayat itu dengan tenang daripada bibir Syafiq. Setelah sekian lama, dia sendiri tidak tahu dari manakah dia memperolehi kekuatan berkata demikian.
"Oh dah pandai menjawab sekarang. Siapa ajar kau menjawab hah?! Dasar budak tak ada emak! Aku tak kira, aku kata aku nak, kau mesti bagi!" semakin buas Aziz mengenakan Syafiq. Ditolaknya Syafiq sehingga terduduk. Habis bertaburan kesemua kuih yang baru hendak dihantar ke restoran Mak Piah. Cepat-cepat Ahmad dan Hamid mengutip beberapa keping kuih karipap, keria dan cucur badak yang masih panas.
Aziz membaling bakul kuih yang telah kosong ke muka Syafiq. "Nah, ambil balik!" katanya, puas.
Perlahan-lahan Syafiq bangkit. Dikutipnya kuih-muih di atas tanah. Sudan bosan dia menghadapi kehidupan yang sebegini rupa. Hari-hari yang dilaluinya terpaksa berhadapan dengan tiga orang pembuli itu - Aziz, Hamid dan Ahmad. Beberapa kali diadukan hal ini kepada bapanya, tetapi yang mampu diucapkan hanyalah sabar, sabar, sabar. Sampai bila dia harus bersabar, sedangkan ujian yang terpaksa dihadapinya semakin hari semakin menggoncang iman.
Syafiq semenjak kecil lagi sudah kehilangan ibu. Namun ayahnya yang hanya merupakan seorang buruh kasar tidak pernah mengabaikan tanggung-jawabnya sebagai bapa, sekaligus merangkap sebagai ibu. Setiap keperluan Syafiq dipenuhi, walaupun mungkin tidak begitu sempurna. Pelajaran Syafiq juga amat dititik beratkan, walaupun penda-patannya sebagai buruh binaan hanya cukup makan untuk menampung mere-ka bertiga, termasuk nenek Syafiq. Justeru, Syafiq yang sudah dilatih berdikari sedari kecil, membantu ayahnya dengan menjual kuih yang dibuat oleh neneknya.
Syafiq tidak pernah mendatangkan masalah kepada sesiapa pun. Cuma, kepintarannya di dalam bidang pelajaran walaupun berasal daripada keluarga susah menyebabkan ada yang berasa iri hati.
Pernah suatu ketika, apabila di-umumkan sebagai pelajar cemerlang di dalam kelasnya,Aziz mengejek sinis, "Afiq dapat nombor satu sebab meniru!" Padahal semua orang tahu tiada siapa yang mampu menyaingi Syafiq di dalam kelas itu.
Pada suatu masa yang lain, sedang Syafiq tekun menghadap buku sambil membuat kerja rumah di perpustakaan, Aziz dan rakan-rakannya datang mengganggu.
"Hei budak tak ada emak! Jangan nak berlagak rajinlah. Kalau dah miskin tu, miskin juga. Kau belajarlah tinggi melangit macam mana pun, tak akan kaya!" dengan angkuh Aziz berkata. Syafiq diam membisu. Dalam hatinya, entah berapa puluh kali dia beristighfar.
Tidak puas dengan tingkah Syafiq yang bersahaja dan tidak melawan, Aziz menarik barang-barang Syaifq. Diconteng-contengnya buku latihan matematik Syafiq sepuas-puas hati. Syafiq hanya mampu memandang sayu. Egonya ingin melawan, tetapi baginya, api kalau disimbah dengan api juga, maka semakin marak dan menyalalah kemarahan.Akibatnya pasti lebih dah-syat lagi. Sudahnya, sambil teresak-esak, Syafiq mengambil bukunya dan berlalu pergi.
Seringkali Syafiq terfikir, mengapalah agaknya Aziz dan rakan-rakannya begitu membenci dirinya. Syafiq tidak pernah tahu apakah sebabnya. Dia tidak pernah mengganggu Aziz dan rakan-rakannya. Lagipun,Aziz anak orang berada. Bapanya penghulu kampung. Ibunya membuka sebuah restoran di pekan. Keperluannya sentiasa ada. Pakaiannya berjenama.
"Banyak perkara lain lagi yang boleh dilakukannya, tetapi mengapa dia memilih untuuk mengganggu aku?" seringkali Syafiq berfikir begitu.
"Biarkan orang buat kita, asalkan kita tidak buat apa-apa pada orang, nak," pesan bapanya setiap kali dia mengadu-kan hal Aziz.
"Lambat-laun mereka akan sedar kesilapan yang mereka lakukan. Bersabarlah menempuh dugaan hidup ini," kata bapanya lagi.
Jika tidak kerana nasihat ayahnya, Syafiq memang sudah lama mahu membalas balik kata-kata Aziz. Tetapi kerana patuh dan akur pada nasihat ayahnya yang sentiasa redha dengan ketentuan Allah itu, Syafiq mendapat suntikan semangat yang kuat. Tambahan pula neneknya juga tidak putus-putus menggalakkan Syafiq supaya belajar bersungguh-sungguh agar dapat mem-bela nasib keluarga mereka.
Panas mentari petang itu menggigit-gigit kulit Syafiq. Seperti biasa, selepas pulang dari sekolah pada pukul 1.30 petang, Syafiq terus sahaja pulang ke rumah. Selesai menunaikan solat Zuhur, dia keluar kembali menghantar kuih yang telah siap digoreng neneknya ke restoran Mak Piah di pekan.
Sambil berjalan, Syafiq menyanyt-nyanyi kecil untuk menghiburkan hatinya. Tiba-tiba matanya tersorot pada sekujur tubuh yang terbaring di tengah jalan.
"Siapa agaknya di sana tu? Macam sedang mengerang kesakitan nam-paknya," detik hati Syafiq. Dia mem-percepatkan langkah. Dua buah bakul yang berisi kuih-muih terlantun-lantun dibawa Syafiq. Perlahan-lahan Syafiq menghampiri tubuh yang tangan dan kakinya berlumuran darah itu. Syafiq memangku kepalanya dan...
"Ya Allah! Aziz! Apa yang dah terjadi Aziz? Kenapa tangan dan kaki kau berlumuran darah?" jerit Syafiq separuh panik. Dia tidak tahu apa yang perlu dilakukannya.
Aziz hanya mampu memandang sayu seraya berkata, "A..fiq.. toJong.. a..ku.. A..fiq.A..da ke..reta.. lang... gar. a..ku dan kemu.. dian la..ri," tersekat-sekat Aziz bersuara.Air matanya berderai-derai jatuh tidak dapat diseka lagi.
Tanpa membuang masa, Syafiq mengangkat tubuh Aziz dengan sepenuh tenaganya. Sebuah kereta Proton Wira yang kebetulan lalu segera ditahannya. Aziz dimasukkan ke dalam kereta dan dibawa ke hospital berdekatan. Syafiq langsung tidak memikirkan apa yang telah dilakukan Aziz terhadapnya sebelum ini.Apa yang penting, nyawa Aziz perlu diselamatkan terlebih dahulu.
Di hospital, Syafiq setia menunggu di sisi Aziz. Sesekali terangguk-angguk kepalanya menahan rasa mengantuk. Ibu dan bapa Aziz hanya mampu memandang sepi perlakuan Syafiq. Kesal dengan apa yang dilakukan oleh anak mereka sebelum ini, namun apa boleh buat, nasi sudah menjadi bubur. Syafiq yang sering menjadi mangsa buli anak mereka, kini menjadi penyelamatnya pula. Mujur kecederaan Aziz tidak begitu parah.
Perlahan-lahan Aziz membuka mata setelah sedar dari pengsan.
"Afiq.aku minta maaf.Aku selalu menyusahkan hidup kau.Tapi kau tak pernah ambil hati," Aziz menangis semahu-mahunya. Dia cuba bangun merangkul Syafiq, tetapi terjatuh kembali kerana tidak berdaya. Segera Syafiq menyambut tubuhnya."Sudahlah Aziz. Perkara yang lepas janganlah dikenang. Ayah aku selalu mengingatkan aku agar menjadi manusia yang tabah.Walau apa pun godaan yang datang, kita mesti kuat.Walaupun musuh menyerang, kalau masih boleh pertahankan diri, kita pertahankan. Kalau dah terpaksa, baru-lah boleh melawan.Aku tahu, kau sebe-narnya masih terkeliru antara siapa lawan dan siapa kawan."
Aziz memandang Syafiq dengan pandangan sayu.
"Tak mengapalah, Aziz," sambung Syafiq. "Mulakanlah hidup baru. Kita jadi kawan, ya? Aku maafkan segala kesala-han kau," tenang bibir Syafiq mengucap-kan kata-kata. Dilihatnya air mata Aziz semakin berhamburan keluar.
"Aziz, kau tahu tak, setiap kali kau menyakitkan hati aku, memang aku diam, tetapi aku sebenarnya menahan dendam.Tetapi saat yang terindah bagi aku ialah apabila kau meminta maaf. Sekarang dendam itu sudah terpadam sepenuhnya-Aku sentiasa berdoa pada Allah agar dibukakan hati kau untuk kembali ke jalan yang benar. Alhamdulillah akhirnya kau sedar juga," Syafiq menambah.Aziz ditampar rasa bersalah yang amat.
Semenjak itu, Aziz amat kesal di atas segala perlakuannya terhadap Syafiq. Dia bersyukur ke hadrat llahi kerana kemalangan yang menimpa telah menjadi titik-tolak untuknya berubah. Dia berazam untuk menjadi sekuat Syafiq;
walaupun sering mengalah, namun akhirnya menang di atas sifat lurus dan jujurnya. Walaupun hatinya pedih disaki-ti, namun diubatnya dengan istighfar dan mendoakan kesejahteraan ke atas Aziz pula.
0Komen:
1. Jangan Menggunakan Simbol '@' Ini Untuk Nama Anda..
2. Jangan Lupa Follow Brozai Di Twitter..Klik Di Sini !
3. Terima Kasih Dengan Komen Anda

Catat Ulasan

 

Copyright © 2009 by Brother Zai - Template by Blog Templste 4 U | Blogspot Tutorial | Sport Page Ranking Tool